Keuken:
Plaatsen van een nieuwe keuken (onderdelen).
Voor het plaatsen van een nieuwe keuken of keukenonderdelen (kastjes, grepen, aanrechtblad) zijn de volgende kwaliteitseisen en uitvoeringseisen opgesteld:
Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten
Gas, water en elektra
1. Verander bij voorkeur niets aan het leidingwerk en de aansluitpunten van gas, water en elektra. Doet u dit wel, dan moet u dit laten keuren of aanbrengen door een erkend installateur.
Ventilatie
2. Als u een open keuken installeert, mag dat alleen als de woning is uitgerust met mechanische ventilatie.
Keukenblok
3. De kasten en de deuren moet u waterpas aanbrengen.
4. De grepen op kastjes en laden moet u goed vastzetten.
5. De laden moet u recht inhangen.
6. Gebruik bij voorkeur materiaal van spaanplaat met een densiteit (dichtheid) 720 kg/m³ en een melamine toplaag.
7. Gebruik bij voorkeur voor het onderblok scharnieren van 96° en voor de bovenkasten van 170°.
Mengkraan
8. Het gebruik van stopkranen is aan te raden, want dan kunt u van stromend water gebruik blijven maken als u de mengkraan monteert of demonteert.
9. U moet er voor zorgen dat de kraan niet lekt.
10. U moet een kraan plaatsen van het merk Venlo of Grohe, die voldoet aan de KIWA of CE keurmerk.
Aanrechtblad (werkblad), spoelbak en kookplaat
11. De lengte van het werkblad moet minimaal gelijk zijn aan hetgeen oorspronkelijk in de woning zit.
12. De breedte/diepte van het werkblad moet 55 of 60 cm zijn.
13. Laat u adviseren over werkbladhoogte (doorgaans 92 cm) en de hoogte van de bovenkasten.
14. Het werkblad moet waterpas liggen en een druiprand hebben.
15. Het werkblad mag van de volgende materialen zijn: roestvrij staal, kwaliteit AISI 304 óf multiplex met kunststof afwerking (MDF plaatmateriaal met druiprand, afgewerkt met HPL toplaag) of graniet. Bij HPL moet het werkblad voorzien zijn van een hittestrip.
16. De spoelbak moet zijn voorzien van een stop.
17. De spoelbak en de sifon moet u aansluiten op de riolering.
Inbouwapparatuur
18. Voor inbouwapparatuur geven wij geen toestemming verrichten wij geen onderhoud aan. Wij raden u aan om bijvoorbeeld de oven in een apart kastje te plaatsen met een aangepast aanrechtstuk. Dit kunt u simpel verwijderen bij vertrek uit de woning.
Tegelwerk
19. De tegels moet u strak, vlak en waterpas aanbrengen (1e kwaliteit tegels) en bij voorkeur alleen in een neutrale kleur.
20. De uitwendige hoeken en de beëindiging van het wandtegelwerk moet bestaan uit tegels met geglazuurde zijde(n) of hoekprofielen.
21. De voegen mogen niet groter zijn dan 3 mm en moet u vol en zat inwassen met speciaal voegmiddel (pas voegen na twee dagen drogen).
22. De tegelstroken mogen niet kleiner dan 5 cm zijn en niet smaller dan de halve breedte.
23. De hoogte van het tegelwerk in een keuken is 1.50 m boven afgewerkte vloer ter plaatse van aanrecht, kooktoestel, koelkast.
24. De wandgedeelten achter de aanrechtopstelling hoeft u niet te betegelen.
25. De tegels moeten een KOMO certificaat hebben.
26. Het formaat van de tegels mag zijn: 10/10, 10/20, 15/15 of 20/20 cm.
27. De inwendige hoeken mag u niet vullen met een voegpasta, maar met een schimmelwerende siliconen rubberkit (sanitairkit).
28. De tegels mag u niet verven.
Onderhoudstechnische aspecten
29. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de risico's en de gevolgen voor derden van de ZAV.
30. U moet een voorraad tegels achterhouden (minimaal 10% van de totale oppervlakte) voor eventuele reparatie door u of een toekomstige huurder.
31. De tegels en voegen mag u niet schilderen.
Verhuurtechnische aspecten
32. Zorg voor eenheid.
33. Kies voor niet te opvallende kleuren fronten.
Tips
* Leveranciers van keukens kunnen u adviseren over de hoogte, de breedte en de indeling.
* Als u wel aan verandering toe bent, maar het geheel vervangen van de keuken te ingrijpend vindt, kunt u ook alleen de grepen van de kasten en de laden vervangen. Dit geeft al een andere indruk van de keuken.
Toegestane merken/materialen
Keukens van Bruynzeel en Bribus.
Kranen van Grohe en Venlo.